7 důvodů, proč cvičit v těhotenství

1. Únava

Těhotenství je velmi náročné na energii a provází jej často zvýšená únavovost. Cvičení posílí váš kardiovaskulární systém, takže se nebudete cítit tolik unavená. Podle odborníků stačí třicet minut denně mírného cvičení a vaše únava se rapidně sníží.

2. Budete lépe spát

Když přiberete deset a víc kilogramů, které máte soustředěné především na břichu, je skutečně obtížné najít polohu, v níž byste se mohla pohodlně vyspat. Cvičení ale váš spánkový režim upraví a budete spát mnohem hlubším spánkem, který vám poskytne více relaxace.

3. Zmírňuje těhotenské obtíže

Pravidelné cvičení protahuje a posiluje svaly, což zase pomáhá vašemu tělu lépe se vyrovnat s bolestmi a obtížemi těhotenství. Pilates vám pomůže od bolestí zad, chůze zlepší krevní oběh a plavání zase posílí břišní svaly.

4. Připraví vás na porod

Je to jednoduchá rovnice: Čím více cvičíte, tím jste silnější a tím snáze zvládnete porod a poporodní dobu. Porod se často přirovnává k maratonskému běhu - potřebujete na něj sílu, vytrvalost a výdrž. A to všechno vám cvičení dodá, porod potom budete lépe zvládat.

5. Snižuje stres

Těhotenství s sebou nese velkou spoustu změn a zdaleka ne všechny jsou pozitivní. Můžete se cítit zároveň v extázi i depresi, můžete trpět úzkostí a být ve velkém stresu. Cvičení zvyšuje hladinu serotoninu, který pozitivně ovlivňuje náladu a snižuje hladinu stresu.

6. Zlepšuje sebevědomí

Kdykoli se podíváte na váhu, propadáte panice, že už se vám v životě nepodaří zhubnout do původní velikosti šatů? Tím, že zůstanete fyzicky aktivní, budete mít ze sebe lepší pocit a zlepší se vám i sebevědomí.

7. Vrátíte se rychleji ke své postavě

Když už nic jiného, mělo by vás motivovat, že po pravidelném cvičení se vám po porodu rychleji vrátí vaše postava. :)

Svalové skupiny, které jsou nejdůležitější pro cvičení v těhotenství:

- Břišní svaly: Posílení těchto svalů pomáhá podporovat zvýšení váhy vašeho dítěte.
- Pánevní svaly: Posilování pánevních svalů umožní vaší vagíně snadnější otevření během porodu.
- Zádové svaly: Posilování těchto svalů pomůže vašemu tělu udržet si správné držení těla a minimalizuje napětí v těhotenství.